חרבות ברזל ומצב הנדל״ן

בעוד שמדינת ישראל עוברת את אחד הרגעים הקשים בתולדותיה ומשפחות רבות מצויות באבל נוראי ונצחי, מתברר לכולנו שנצטרך לחיות לצד המציאות הזו תקופה לא קצרה.המציאות הזו תביא עמה שינויים רבים לחיינו בתחום החברתי, הכלכלי, הפוליטי והמדיני.

במסגרת תחומי ועבודתי, החלטתי לכתוב לכם מעט על השקפת עולמי ודעתי המקצועית בכל הנוגע לתחום הנדל״ן.

רבים שואלים אותי כעת האם זה זמן טוב לקנות או למכור נדל״ן, הרי הנחת המוצא היא שבתקופות כאלה השוק קפוא, השוק עומד והחוסר וודאות משתלטת על כל החלטה רציונאלית וכלכלית שאנו יכולים לעשות. אם כן, דווקא בתקופות אלו אנו צריכים להסתכל מעבר, ליום שאחרי בתקווה שיבוא במהרה ולעשות את ההחלטות הנכונות עבורנו.

הקלישאה והסיסמא של ״זה לא זמן טוב לקנות נדל״ן, המחירים יורדים״ תישאר איתנו בתקופה הקרובה ותאמר ע״י המון בעלי אינטרסים ולא חלילה בכינוי גנאי, אלא מתוך רצון שמחירי הנדל״ן באמת ירדו (כולנו רוצים לא?)

אני מציע שננסה לנתח באופן רציונאלי את התקופה הקרובה ובאמצעות ניתוח הזה, נחלק את העתיד הנדל״ני לכמה גורמים שיכולים להצביע לנו על המגמה הקרובה.

  1. תחושת ביטחון – תחושת הביטחון היא מצרך מאוד נדיר בתקופה זו. המלחמה מביאה איתה את הצורך האנושי להיות מוגן ובמקום בטוח ובשביל זה הממ״ד הוא חלק בלתי נפרד מאיתנו כבר למעלה מ-30 שנים. הרצון להשתדרג ולדאוג לבטחון משפחותינו רק יתעצם והצורך במגורים עם ממ״ד רק יעלה.
  1. התחלות בנייה – בעייני, האלמנט החשוב ביותר בכל מה שקשור לעלייה וירידה של מחירי נדל״ן לאורך ההיסטוריה. באופן טבעי, התחלות הבנייה עתידות לרדת ולהתעכב בימים אלו. הבירוקרטיה, שגם ככה מתישה ומעייפת במדינת ישראל, כרגע די מושבתת ביחד עם הרשויות המקומיות ואגפי ההנדסה השונים מה שיעכב התחלות בנייה חדשות.

בנוסף לכך, אל תשכחו שמרבית כוח העבודה באתרי הבנייה כרגע מושתת על פועלים פלסטינים אשר מגיעים הן מרצועת עזה והן מהשטחים אשר נמצאים בעוצר זמני. הנושא של פועלי הבניין מתחבר באופן די ישיר לנושא תחושת הביטחון האישית שלנו. אני רואה כבר עכשיו רשויות רבות שהקפיאו את הפעילות באתרי הבנייה בעירן מתוך הרצון לדאוג לביטחון התושבים המבוהלים.

  1. פנינו למרכז – כמו בכל מלחמה, הן בחזית הצפונית והן בחזית הדרומית, אנו נראה אוכלוסיות רבות רוצות לקבע את מגוריהן באזור מרכז הארץ מתוך הנחה שזהו האזור הבטיחותי ביותר בשעות מלחמה. אי לכך, אני צופה שהביקוש בערי המרכז יעלה – דבר אשר ישליך במהרה על מחירי הנדל״ן באזורים הללו.
  1. אנחנו מתרגלים, זה מוכח – נסתכל קצת אחורנית בהיסטוריה שלנו, ונוכל לראות שלפחות בשנים האחרונות, אנחנו כציבור, מתרגלים לכל ״גזירה״.
  • בשנים האחרונות פקדה אותנו מציאות פוליטית מורכבת מאוד בלשון המעטה שגרמה לחוסר וודאות לרחף מעלינו – פחדנו כמה ימים, אבל המשכנו לרכוש דירות.
  • מגיפה מסתורית ששיתקה חצי עולם פקדה אותנו גם כן, פחדנו, הרגשנו חוסר וודאות, אבל עם הזמן יצאנו לרכוש דירות עם מסיכות, כפפות וג׳ל אלכוהולי – כי פשוט התרגלנו.
  • מלחמות ומבצעים – היו כאלה לא מעט לצערנו הרב, אבל התרגלנו. יצאנו ורכשנו דירות
  • העלאת ריבית – אולי הדבר שהשפיע על קצב רכישת הנדל״ן הכי הרבה. עקבנו באדיקות אחרי החדשות הכלכליות, ראינו אינספור כתבות העוסקות בנדל״ן וקצב הרכישה, אבל בסופו של דבר יצאנו ורכשנו נדל״ן.

כל הללו הם חלק בלתי נפרד מהאלמנט הבא והאחרון שאני אציג כאן

  1. ריבוי דמוגרפי – אנחנו הולכים וגדלים, והשטח שלנו לא גודל יחד איתנו.

בעבר היינו מיליון איש במדינה, לאחר מכן 2 מיליון אנשים ואז 3 מיליון אנשים וכן הלאה. השטח לא גודל יחד איתנו ולכן נכון להיום מדינת ישראל מונה קרוב ל10 מיליון אנשים שעתידים להתרבות עם צורך בלתי נגמר בדיור עבור זוגות צעירים, משפחות חדשות, יחידים ונפרדים (אחוזי גירושים גדולים שכחנו לציין?) ועוד.

לסיכום, אני אגיד את זה באופן די ברור, מעבר ל״ערפל הקרב״ הנוכחי, מחכה לה מציאות חדשה, שאנו לא מכירים. הקלישאות והסיסמאות יאמרו ללא הפסקה, אבל ניתן להניח בקלות שלאחר שנה של ירידת מחירים, העתיד הקרוב יביא עמו עליית מחירי נדל״ן מסוימת. מי ש״מחכה״ להזדמנויות בעקבות במצב, יכול להתעורר בקלות למציאות בה הכסף הנוכחי שלו, קונה הרבה פחות בעוד כמה חודשים.

פייסבוק
טוויטר
לינקדאין
וואטסאפ
אימייל

מאמרים נוספים

דילוג לתוכן